19 Ocak 2017 Perşembe

Gıda Takviyeleri #2

Merhabalar tekrardan gıda takviyeleri konusuna devam ediyorum.


Yazımın ilk bölümü için sizi şuraya alayım mı :)


Evet şimdi devam ediyorum.


Gıda takviyeleri ne demektir? 

Gıda takviyeleri genellikle mineral veya vitamin içerirler. Bitkisel içerikli gıdalardır ve kesinlikle ilaç yerine kullanılmazlar.


Gıda takviyeleri neden mineral ve vitamin içerirler?

Vücudumuzda belirli mineraller ve vitaminler depolanmazlar. Bu tarz maddelerin günlük olarak vücuda alınması önemlidir. Oysaki protein, yağ, karbonhidrat gibi besin gruplarını vücudumuzda çeşitli şekillerde depolayabiliriz.

Hepinizin aşina olduğu bir örnek vereceğim.

Hani hep duyduğumuz, çevremizden muhakkak birilerinin kullandığı C vitamini takviyeleri var ya. Bunun nedeni şu; vitaminlerden B ve C grubu vitaminler vücutta depolanmayan vitaminlerdendir. Bunlar vücuda alındıktan sonra gerekli olan kadarı kullanılır ve fazlası vücuttan idrar yardımı ile dışarı atılır.

Bu vitaminlerden B vitamini bağırsağımızda yaşayan bakteriler tarafından üretilir. Bu nedenle kullandığımız antibiyotiklerin veya ilaçların bu bizimle simbiyotik yaşayan (birlikte yaşam) bakterilere zarar vermemesi gerekir. B vitamini ihtiyacımızın bir bölümünü bu bakteriler karşılarlar.
Not: Bir çok B vitamini çeşidi var. Sadece genel bir bilgi veriyorum. Tüm B vit.leri için değil bu verdiğim örnek.

Yada B12 vitamini sadece hayvansal gıdalarda bulunur. Bu vitamini almak için muhakkak hayvansal gıda tüketmemiz gerekir.

Vücut bu alınan maddelerden ihtiyacı olanını kullanır ve fazlasını idrarla atar. Bu nedenle bu maddeler günlük olarak alınmak zorundadır.


Gıda takviyesi kullanmak zorunda mıyız?

Tabii ki böyle bir mecburiyetimiz yok. Yani olmazsa olmaz diyemem bu konuda.

Ancak artık yaşam tarzımız değişti. Teknoloji ilerledikçe hareket imkanımız kısıtlandı. Üstelik artık bir çok besini de mevsiminde tüketme gibi bir zorunluluğumuz kalmadı.

Artık kadınların hemen hemen hepsi çalışıyor. Bu nedenle daha pratik yemekler yapmaya başladık. Hatta kimi zaman yemek yapmıyoruz bile. Fast food tarzı besin değeri sorgulanacak gıdalar her yerde.

Kadınları bırakın gençlerin bir çoğu fast food tüketmekten erken yaşta ciddi sağlık problemleri ile karşılaşıyor.

Eğer siz de dengeli ve düzenli beslenmiyorsanız, her besin grubundan belirli ölçüde almıyorsanız bu gıda takviyelerinden faydalanabilirsiniz.

Taze ve organik meyve sebze bulamamak yada bulsak da bunları tüketmemek gibi sorunlardan dolayı artık gıda takviyeleri her yerdeler.

Tabii bu şekilde beslenme tamamen bir yaşam biçimi. Ben ne yazık ki kendim de bu yaşam biçimini henüz bir alışkanlık haline getiremediğimden dolayı belli başlı gıda takviyeleri kullanıyorum. İleride osteoporoz gibi problemler ile karşılaşmamak için tükettiğim bazı takviyeler var ya da bağışıklığımı güçlendirmek adına kullandıklarım var.


Gıda takviyeleri zararlı mıdır? Bir gıda takviyesi alacağımda nelere dikkat etmeliyim?

Bu tarz yararlı olabilecek takviyelerin zararlı hale dönüşmemesi için içerisindeki kimyasal miktarlarına bakabilirsiniz. Sonuçta ürün ambalajlandığı için tamamen organik olması mümkün değil.

Bunu şöyle düşünün. Bir meyveyi buzdolabınızda 6 ay saklayamıyorsunuz.
Neden?
Çünkü tamamen organik, doğal.

Bir ürün ambalajlandığında, ürünün içerisine raf ömrü olmasını sağlayan bir takım kimyasallar eklenmiş demektir. Yani ambalajlı hiç bir ürün %100 doğal ve organik olamaz.

Burada dikkat etmemiz gereken nokta ürünlerin içerisindeki kimyasal çeşitleri (zararlı mı zararsız mı), bu kimyasal çeşitlerinin oranları (sağlığa zarar verecek oranda mı değil mi).
Tabii uzmanı değilseniz bunu anlayamayabilirsiniz.

Peki ne yapabilirsiniz?
Burada ürünün sahip olduğu onay sertifikalarına, testlere bakmanız mümkün. Güvenilir ve bağımsız onay kuruluşlarından geçer not almış ürünleri kullanabilirsiniz.

Ben şahsen kullandığım takviyelerdeki sertifikalara ve onay belgelerine bakıyorum, içerik maddelerinden çoğuna aşina olduğum için ona göre seçimimi yapıyorum. Bir de biyokimyacı arkadaşlarımdan destek alıyorum bilmediğim içerik maddelerini yorumlaması için.


Ben yazarken çok keyif aldım. Umarım sizlerde beğenmişsinizdir.

Sevgiyle kalın :)




22 yorum:

  1. Harika bir paylaşım yapmışsın canım. Bu sayede nasıl ayırt edebileceğim hakkında fikir sahibi oldum :) Emeğine sağlık ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı bulmana çok sevindim canım :)
      Güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Ben takviyelere pek karşıydım ama yaş ilerledikçe sanırım gerekiyor. Ara ara magnezyum, kışın nezleysem c vitamini desteği alıyorum. Can kiril yağı getirmiş ama hiç kullanmadım ne işe yaradığını bile bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı durumdaydım ancak düzenli beslenmediğim için ihtiyaç duyuyorum. Özellikle de mineral desteği alıyorum ileride kemi problemleri yaşamamak için.
      Kiril yağını hiç denemedim. Denersen yazsana :)

      Sil
  3. Bilmesi en gerekli konulardan. Severek okudum. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Faydalı olmasını umuyorum :)

      Sil
  4. Gayet keyifliydi, güzel bilgiler... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de yazarken çok keyif aldım. Sevgiler benden :)

      Sil
  5. Ben bu tür gıda takviyelerine hiç sıcak bakamıyorum. Bir laboratuvar ya da fabrikadan çıkıyorsa bir düşün diyorum kendime. Onun yerine kahvaltıda iki ceviz ara öğünde kayısı, fındık. Her gün mutlaka bir kase yoğurt mevsim meyveleri. illa ki bal ve pekmez. Üstelik bunların doğal olanını temin edebileceğimiz online sstış ve sıcak satış yerleri de arttı. Ne dersiniz? Sağlıklı günler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında doğru olanı sizin yaptığınız. Ben bahsettiğim gibi düzenli beslenmediğim için bu tarz takviyelere yöneldim. Yoksa keşke tamamen düzenli beslensem. Belki ileride beslenme tarzımı düzenleyebilirim.

      Evet online satışla doğal ürünler satan siteleri bende gördüm. Şansıma Manisa'da babaannemlerin üzüm bağı var. O nedenle çocukluğumdan meyvelerimiz bahçeden. Ama işte sorunum onları da tüketmemek :)

      Hepimize güzel günler olsun inşallah. Sevgiler ve teşekkürler güzel yorumunuz için :)

      Sil
  6. Mütləq qida takviyələrinin faydası vardır.Amma mən nədənsə organik və təbii qidalara daha çox önəm verirəm. Sevgilər.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yaptığınız en doğrusu tabii ki. Bende öyle beslensem keşke ama zaten düzenli beslenemediğim için bu tarz takviyeleri kullanıyorum :)

      Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sevgiler :)

      Sil
  7. Ben de okurken çok keyif aldım Elifçim emeğine sağlık çok güzel bir yazı dizisi olmuş :). Hem güzel, hem faydalı paylaşım için çok teşekkürler Sevgilerimle 😊❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim Zehracım. Belki benim gibi sağlıklı ve düzenli beslenmeyenler vardır yada gıda takviyeleri hakkında fikir sahibi olmak isteyenler vardır diye düşündüm.

      Umarım yararlı olmuştur. Sevgiler benden :)

      Sil
  8. Geç mi kaldım bilmiyorum Elif kızım ama eve girer girmez açtım bilgisayarı. Sana e-mail üyeliği yaptığım için hemen düştü gelen kutuma.
    Yine bilgiler güzel. Ben geçen yaz dahiliyede kontrollerimi yaptırırken B12 fazla çıkmıştı. Et ürünlerindense üzülürüm zira bir parça yemezsem çabuçak acıkıyorum. Ama zararlıysa sağlık için boynumuz kıldan ince... Bakalım bu gidişimde kaç çıkacak? Sebzeleri çok seviyorum zaten. Az ve sık yemeği de severim.
    Emeğine sağlık kızım. Teşekkürler. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç kalmadın ablacım :) B12 hayvansal gıdalardan alınıyor zaten. Belki o nedenle fazla çıkmıştır. Eksikliği ise büyük sorun zaten.
      Ne güzel ben de sebze çok seviyorum ama ne yazık ki beslenme düzenim sıfır. O nedenle bu tarz takviyeler kullanıyorum :)

      Güzel yorumun ve vakit ayırdığın için de çok teşekkür ederim ablacım.
      Sevgiler.

      Sil
  9. Dediğiniz gibi yaşam tarzımız değişti artık, yüksek tempo, hareket... Böyle takviyeler işe yarıyor gerçekten. İlk yazıyı da okudum, faydalı bilgiler için teşekkürler, efendim! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizden bu güzel sözleri duymak çok güzel efendim :)
      Teşekkürler ve sevgiler benden :)

      Sil
  10. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Gıda takviyeleri bir dönem ben de kullandım özellikle doğum sonrası. Ama korkum hep kilo almaydı. Ve gerçekten kilo aldım takviyelerle. Kimine kilo yapmayabiliyor. Bunun yerine her şeyden yemeye çalışmalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.
      Ben böyle bir sorun ile karşılaşmadım. Belki kullandıklarımdandır, belki de bendeki etkisi böyle olmuştur bilemiyorum.
      Evet, onu yapabilsem keşke. Yapsam zaten ihtiyaç da kalmayacak bu tarz ürünlere :)
      Sevgiler.

      Sil
  11. Çok şanslıyız ki sizin gibi bilgili bloggerlarımız var sayedenizde öğreniyoruz.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz beni çok mutlu etti. Çok çok teşekkür ederim. Ben nacizane kendi çapımda bildiklerimi paylaşmak istedim.
      Sevgiler :)

      Sil

Yorum yaparken:
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazımla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için mail atabilirsiniz.